Prata med en psykiatriker när du inte mår bra
Ta ett blankt papper i handen och knyckla nu ihop det allt vad du kan till en boll utan att riva sönder det. Veckla ut pappret på nytt. Pappret är inte riktigt sig självt. Det är skrynkligt och fullt av skador.
På samma sätt fungerar trauma och när vi utsätts för kränkande behandling. Vår hjärna tar bokstavligt talat stryk av sårande kommentarer, kränkningar och fysisk misshandel. Precis som att det bildas ett sår och ett ärr av att du råkar skära dig sker samma sak i din hjärna när du blir sårad. De försvinner inte första taget, men det finns hjälp att få.
Att gå och prata med en psykiatriker är ett sådant exempel på tillgänglig hjälp. Det kan vara lätt att känna att “äsch, jag biter ihop” eller att man vill lösa saker på egen hand. Det är klassisk försvarsmekanism. Man reder inte ut svåra trauman på egen hand.
Skjut inte på behandlingen
Precis som att du behöver behandla ett sår, benbrott eller annan fysisk skada behöver du även behandla trauman och sårade känslor. Man kan fly till olika sätt att distrahera smärtan på, inte sällan med destruktiva flykter som droger eller alkohol som bara förvärrar smärtan i längden, men det skjuter bara problemet längre fram.
Har du till exempel inte fått sörja och bearbeta sorgen från någon som har gått bort kan sorgen nästa gång du förlorar någon bli ännu starkare och svårare som en konsekvens. Efter traumatiska situationer behöver man någon att prata med. Någon som är professionell och vet vad du behöver göra och arbeta med för att kunna gå vidare.
Man kan föreställa sig att behovet av psykiatriker i Stockholm var extra stort efter terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Det var en traumatisk upplevelse där flera människor miste livet. En fruktansvärd tragedi som måste få bearbetas innan man kan tänka på att gå vidare.