Hjälp vid kris

21 juni 2020
patrick_pettersson

När man går igenom en kris så är det bevisat läkande att få prata med någon som är kunnig inom området och som inte har en personlig relation med den som genomlever krisen. Samtalsterapi är grunden för den typen av läkande process. Samtalsterapi innebär att man genom samtal inte bara får sätta ord på sitt mående utan även får en respons på det man säger och känner. Genom samtalsterapi i Malmö, och på andra orter, kan man fritt ventilera och vara ärlig med allt man tänker. Terapeuten har nämligen tystnadsplikt. Dessutom har han eller hon säkert redan har hört allt som människor kan säga i en kris och mer därtill.

 

Prata och göra

Det kan kännas skönt att kunna få säga precis vad man känner och tänker till någon som man inte har en personlig relation till. Men samtidigt behöver man också få verktyg för att kunna komma ur den rundgången som det gärna blir när man mår dåligt mentalt. Genom enkla frågor kan samtalsterapeuten få patienten att tänka i andra banor, och även ge verktyg för att komma vidare. Men terapeuten kan även hjälpa patienten att lägga upp en handlingsplan för hur han eller hon kan agera framöver. Det kommer hjälpa patienten att ta sig vidare genom krisen.

 

 

Olika vägar att gå

Grunden för all terapi är samtal. Men som tillägg finns en hel meny av möjligheter som man kan välja. Allt ifrån handlingsplaner, träning, hypnos, mindfullness, healing, medicinering och så vidare. Samtalsterapeuten har ansvaret att meddela patienten om hen anser att det behövs exempelvis medicinering eller en medicinsk utredning. Men ofta kan det räcka med de olika verktyg som man kan få inom ramen för samtalsterapin, eller de verktyg som samtalsterapeuten själv kanske har på sin meny av läkande möjligheter. Var inte rädd för att fråga och var inte rädd för att prova något nytt. 

Fler nyheter