Kostcirkeln är rund – som en hamburgare

19 juli 2020
Lily Hansen

Minns du kostcirkeln? Du stötte säkert på den under skolans lektioner i hemkunskap; en plansch med en färgglad tecknad cirkel, innehållande olika näringsämnen och ingredienser. Olika fält motsvarande andelen protein, kolhydrater och fett man skulle äta enligt socialstyrelsens rekommendationer. Tallriksmodellen var ett annat begrepp som visade en tallrik med rätt andel av olika livsmedel upplagda. Det kunde bestå av kött, fågel eller fisk och till det, potatis, ris eller pasta. Sedan var det ju viktigt med det gröna – sallad eller andra grönsaker som fick stå för det riktigt nyttiga. 

 

Komplett kostcirkel i en “Soprano”

I hemkunskapen var det sällan tal om hamburgare. På något konstigt sätt försvann just den rätten från det allmänna medvetandet. Hamburgare var något man åt efter skolan, inget man lagade där. Det kunde istället vara “Biff à la Lindström” som är näst intill identisk med en hamburgare men med lite annan kryddning och andra tillbehör. Är du sugen på hamburgare i Stockholm? I en så kallad “Soprano” från http://axelsgrill.se får du köttfärsen, vitkålssallad och bröd (det sistnämnda är kolhydrater, precis som potatis eller ris). Och rund är den ju, precis som kostcirkeln. 

 

 

Den kompletta enkla måltiden

Då och då lyckas mindre hamburgerkedjor slå sig in på marknaden, som kanske bara finns lokalt och har sina egna unika burgare. Den hamburgaren kan man jämföra med de burgare som hittas hos större kedjor. Är den bättre? Är den sämre? Ofta vinner faktiskt den lilla lokala restaurangen. Varför är det så? Kanske för att den är just unik – till och med unikt god. Den lär också vara tillagad med omsorg, under mindre stressiga förhållanden. En god burgare utgör en precis lagom måltid, passande för sen lunch eller tidig middag. Ultimat, när som helst. Även för den som väljer bort köttfärsen till förmån för till exempel halloumi. 

Fler nyheter