När kan det vara aktuellt med tandreglering?
Tandreglering eller tandställning förknippas ofta med barn och ungdomar. Det är ett sätt att korrigera bettet och kallas även ortodonti. Även om tandreglering är vanligast hos unga så finns det även vuxna som vill korrigera sitt bett. Vanligen är det för att tänderna vuxit snett eller sitter för tätt. Det är inte bara en fråga om estetiska korrigeringar, utan det kan även underlätta munhygien.
Är bettet snett kan man också tugga ojämnt, vilket kan vara ett problem. Många väljer också Tandreglering för ett vackrare leende även i vuxen ålder. Ett vackert leende är trots allt något många drömmer om.
Varför tandreglering?
Det behöver inte finnas några medicinska skäl till att du vill sätta in en tandställning. Är du inte nöjd med ditt utseende och ditt leende kan det påverka självförtroendet och ditt psykiska välbefinnande. Tandreglering är också ett bra sätt att korrigera bettet om överkäken och underkäken inte möts korrekt.
Vid underbett eller överbett kan det bli svårt att bita av och tugga på ett normalt sätt. Ibland används även tandreglering inför käkoperationer eller när du ska sätta in broar eller tandimplantat. Det finns alltså många olika anledningar till att du kan behöva tandreglering.
Är det kostnadsfritt med tandreglering?
Som vuxen får du i regel stå för alla kostnaderna själv. Har du däremot medicinska skäl kan behandlingen ingå i högkostnadsskyddet för tandvård, eller sjukvårdens högkostnadsskydd. Det kan vara:
- Du har bettfel som gör att du får sår i munnen
- Du kan inte stänga munnen ordentligt på grund av att tänderna står ut så mycket
- Det finns en bakomliggande sjukdom
Du kan alltid höra med en tandläkare vad som gäller. Är det av rent estetiska skäl kan man i regel lägga upp en finansiell plan. Det är bra att vända sig till en specialist på tandregleringar för att få det absolut bästa resultatet.