Översikt över migränbehandling

06 september 2022
Helen Johansson

editorial

En funktionsnedsättande smärta

Migrän är en vanlig och försvagande neurologisk sjukdom som kännetecknas av återkommande attacker av huvudvärk, som ofta åtföljs av illamående, kräkningar och extrem känslighet för ljus och ljud. Migrän är den sjätte mest handikappande sjukdomen i världen. En migränattack kan pågå i timmar eller till och med dagar, och smärtan kan vara så svår att den stör din förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Även om det inte finns något botemedel mot migrän finns det behandlingar som kan hjälpa till att hantera tillståndet.

image

Förebyggande behandling

Huvudsyftet med migrän behandling är att lindra symtomen och förebygga attacker. Många personer med migrän finner att deras symtom kan kontrolleras med receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol. Vissa personer behöver dock receptbelagda läkemedel för en mer effektiv lindring. Om du drabbas av migrän regelbundet kan din läkare rekommendera förebyggande behandling för att minska anfallens frekvens och svårighetsgrad. Några vanliga förebyggande terapier är: botulinumtoxininjektioner, läkemedel mot kramper, betablockerare och antidepressiva medel.

När du tar läkemedel för migränbehandling är det viktigt att du följer din läkares instruktioner noggrant. Vissa mediciner bör tas endast vid behov medan andra bör tas regelbundet även när du inte upplever några symtom. Var noga med att fråga din läkare om eventuella biverkningar av alla mediciner som du får utskrivna.

Förutom medicinering finns det flera livsstilsförändringar som du kan göra för att hjälpa till att hantera migrän. Dessa inkluderar: få tillräckligt med sömn, äta en hälsosam kost, undvika utlösande livsmedel, hantera stress och träna regelbundet. Att göra dessa förändringar kan bidra till att minska frekvensen och svårighetsgraden av attackerna.

Om du lider av migrän finns det behandlingar som kan hjälpa dig att lindra dina symtom och förebygga attacker. Prata med din läkare om vilka alternativ som kan vara bäst för dig. Förutom medicinering kan livsstilsförändringar som att få tillräckligt med sömn och äta en hälsosam kost också bidra till att minska frekvensen av migränattacker. Tack för att du läste och vi hoppas detta blogginlägg var till någon hjälp!

Fler nyheter