Så slipper man dyra behandlingar hos en tandläkare

19 februari 2022
patrick_pettersson

editorial

Att lägga pengar på tandvård är kanske inte det roligaste. Men man kan faktisk göra en hel del själv för att hålla nere kostnaderna. Det finns inget som slår daglig tandborstning morgon och kväll. Men också att undvika småätande och dålig snabbmat, eftersom den ofta innehåller onödigt socker. För att säkerställa att tandhälsan är god och slippa kostsamma behandlingar måste man också regelbundet gå till tandläkaren på kontroller. 

När man går på kontroller hos tandläkaren röntgas tänderna och både tänder och tandkött undersöks för att se om det finns tecken på skador och problem. Kanske är tandköttet inflammerat, eller så har man början till karies i någon tand. För att komma till rätta med problemen och förhoppningsvis slippa stora och kostsamma behandlingar kan tandläkaren exempelvis föreslå att man blir bättre på att använda tandtråd, eller att man borstar tänderna lite extra med fluorpreparat. Detta är insatser som ofta kan räcka för att motverka problem och göra att man slipper genomgå dyra behandlingar.

 

Tandläkare

 

Det kan löna sig att jämföra priser

Som vuxen med bra tandhälsa räcker det med att gå till tandläkaren vart tredje år. Men har man problem med återkommande tandsten kan man däremellan också behöva gå till en tandhygienist. I Sverige finns det både privattandläkare och Folktandvården och man väljer själv till vilken tandläkare man vill gå. Väljer man att gå till en privattandläkare och vill kunna ta del av tandvårdsstödet, måste man först kontrollera att tandläkaren är ansluten till Försäkringskassan. 

Priserna på olika behandlingar kan variera mellan olika tandläkare och det går att spara en hel del pengar på att jämföra priser. Ofta kan man hitta prislistor på tandvårsdsklinikernas hemsidor, som exempelvis här: magicaldental.se. Det kan vara bra att känna till att en tandläkare innan en behandling utförs också är skyldig att tala om vad den på ett ungefär kommer att kosta.

 

Fler nyheter