Svensk husmanskost i Stockholm som är en del av vår berättelse

22 april 2021
mikael_barani

Nostalgi. Detta fenomen som är trevligt i små doser men nästan kan bli kvävande i stora sådana. För om vi håller fast vid det förflutna, hur ska vi då kunna njuta av allt det där som händer i nuet?

Samtidigt finns det som sagt värde i det som har varit. Ibland är det till exempel underbart att låta sig översköljas av minnen från barndomen när man äter husmanskost i Stockholm. Bara att känna alla de där smakerna åter fylla gommen är en upplevelse i sig.

Smakerna och dofterna som bär på en berättelse

För visst är det så att man ibland kan få ett enormt sug efter något som man inte har ätit på flera år. Smakerna av de där stunderna som man för evigt bär med sig i sitt inre, de blir liksom mer än bara smaker – de är en del av ens berättelse. Det är just därför som vissa dofter också kan nästan transportera tillbaka en till vissa platser, eller personer. Dofter och smaker är gravt underskattade som emotionella ”fotografier” av en tid som varit.

Faktum är att det första intrycket som vi får av en person är genom dess doft. Kanske tänker man att det handlar om det visuella, eller om talet, men då har man fel. Långt innan dessa saker spelar in så är det genom doften som vi bedömer en person.
Det är därför det faktiskt kan bli heltokigt om man går omkring i en massa parfym. För denna täcker våra naturliga dofter vilket såklart sätter näsans känslighet ur spel. 

Tänk på detta om du går på er första dejt på Restaurang Hubertus i centrala Stockholm – tagga ned på parfymen och njut av dofterna av husmanskosten som ni käkar. Sniffa lite extra på din träff också, så att näsan får säga sitt gällande er eventuella kompatibilitet inför framtiden.

Fler nyheter