Tandläkarbesök och vad det väcker för känslor

15 april 2020
martha_andersson

Tandläkarrädsla

Jag skulle inte gå så långt som att säga att jag lider av tandläkarskräck. Jag får inte panik vid tanken på de vita rockarna och floursmaken. Nej, snarare skulle jag kanske kunna sträcka mig till tandläkarrädsla. Varje gång tiden närmar sig för mitt nästa tandläkarbesök (ungefär vartannat år. För god bibehållen munhälsa rekommenderar min tandläkare att jag gör en basundersökning vartannat år och besöker tandhygienist varje år. Jag tycker det fungerar bra) infinner sig en liten, men malande, oro i magtrakten. Det är inte så mycket att någon som jag inte känner kommer att rota i min mun och se mig och alla mina skavanker, som att det kanske kommer avslöjas att det råder totalt kaos i min mun. Jag finner det så obehagligt att jag inte kan se kariesangrepp eller hål själv. Det är liksom bortom min kontroll, sedan jag borstat ordentligt och använt tandtråd. 

 

Det viktigaste tror jag är att hitta en tandläkare som man litar på. Naturligtvis vill alla yrkesverksamma tandläkare som du går till bara ditt bästa, men försök hitta någon som verkligen visar det också. Här finner ni en länk till tandläkarmottagningen jag går till: https://www.tandlakareostermalm.com/tandlakare Jag tycker att tandläkarens näst största uppgift, efter att ta hand om hälsan i din mun, är att göra besöksrummet till ett tryggt rum där du kan vara dig själv. Och, jag vill slå ett slag för att våga fråga din tandläkare om saker! Vad hen gör, vilka verktyg hen använder och varför. Så är det inte vara ett plötsligt ilsket surrande stålredskap i din mun, utan du vet varför det är där och hur det ska hjälpa dig. Detta har avhjälpt en stor del av min tandläkarrädsla. Att tandläkaren låter mig vara en del av processen. 

 

Att ta hand om sina tänder är någonting man gör för livet. Det finns bara en uppsättning, var rädd om den!

Fler nyheter