Tidig hjälp kan göra vardagen enklare

01 oktober 2019
admin

editorial

Som man kan man råka ut för problem med prostatan; det är en körtel som sitter runt urinröret, under urinblåsan. Körtelns funktion är att bilda ett sekret som hjälper fram spermierna. Med åldern kan prostatan växa och på så vis klämma urinröret. Den medicinska termen är godartad prostataförstoring. Ett av de vanligaste symptomen är att det blir svårare att kissa. Godartad prostataförstoring drabbar ungefär hälften av alla män över femtio år. Besvären kan variera. För den som behöver finns behandling att få. Att tänka på är att förstorad prostata inte skall förväxlas med prostatacancer. Inte heller ökar det risken för prostatacancer.

 

 

Att upptäcka och kanske behandla

 

Ofta upptäcks en förstorad prostata i samband med urinering. Strålen kan vara svagare eller så behöver man krysta för att tömma urinblåsan. Ett annat tecken kan vara att man behöver gå på toaletten ofta och kanske flera gånger på natten vilket kan störa sömnen både för en själv och en livspartner. Det finns enkla självskattningstester man kan göra för att få en snabb bedömning. Man kan också gå till sin läkare för en undersökning. Beroende på hur stora besvären är, finns mediciner och olika typer av behandlingar. Om besvären begränsar ens vardag kan det vara bra med en utredning för att ta reda på orsaker samt få behandling.

 

Bra lära sig se tecken och få hjälp tidigt

 

Män är statistiskt mindre benägna att söka medicinsk hjälp. Om man väntar för länge kan också enkla besvär resultera i akuta tillstånd. Den som är drabbad av godartad prostataförstoring kan få problem med att tömma urinblåsan helt. Det kan leda till urinvägsinfektioner och i värsta fall påverka andra organ. För att undvika större problem är det därför klokt att tidigt få sådan hjälp som finns. Det är idag relativt enkla behandlingar som underlättar vardagen och ökar livskvaliteten.

 

Fler nyheter