Trevligt på Österlen

04 november 2019
admin

Ett av de områden i Sverige som är mest omtalade är Österlen, som ligger på östra sidan av Skåne. Det är ett område som bjuder på svindlande kullar, skogspartier, vida åkrar och milslånga sandstränder. Helt enkelt ett Sverige i miniformat. Naturen plus det milda klimatet i söder, har gjort att konstnärer och kulturpersonligheter inte bara vallfärdar dit utan även bosatt sig där. Åker man runt på Österlen med bil så är det tätt mellan allehanda skyltar längs med vägen. Här finns mängder av B&B, restauranger, gårdsförsäljningar av allehanda ting från mat till fårskinnsfällar och konstnärer som bjuder in till sina ateljéer.

 

 

Vid vattnet i Simrishamn

 

Den största orten på Österlen är Simrishamn, som också ligger ungefär mitt på kuststräckan. Simrishamn nås via tåg eller buss och har verkligen något för alla, trots att den är ganska liten i storlek. Här finns en gågata som bjuder på butiker och restauranger för alla smaker, så man kan stanna till en stund, vila fötterna och fylla på magen. Nästan mitt i staden finns en mindre men mycket vacker park och det är nära ner till havet och hamnen som sommartid fylls av vackra båtar av alla storlekar och slag. Det brukar också vara populärt att se när fiskebåtarna kommer in med sin last följda av en svans av hungrigt skrikande fiskmåsar.

 

Någonting att äta

 

En mycket trevlig restaurang i Simrishamn är http://www.rokenbysonesson.se/ . Eftersom Simrishamn är just en hamn där fiskebåtar lägger till så är ett besök på en restaurang som bjuder på fisk något man absolut inte får missa. Här bjuds på allt ifrån inläggningar till rökt fisk och ett måste är förstås att avnjuta den populära skånska sillmackan. Vanligt är att i någon av alla de små restaurangerna brukar även lokalproducerade produkter som till exempel senap finnas, så man kan också köpa med sig lite extra gott hem till kvällsmaten. 

Fler nyheter