Vuxendop för troende i Hudiksvall

02 mars 2021
Lily Hansen

Att döpa sitt barn när det är litet är mycket vanligt i kristna familjer. Men det är inte alla som väljer ett dop. Kanske har man inte heller vuxit upp i en kristen familj utan som vuxen funnit den kristna tron och alla de ritualer som tillhör. Vuxendop i Hudiksvall finns därför som en möjlighet att välja för de som önskar. En ritual som på många sätt blir större eftersom det är en person som i vuxen ålder själv väljer att ingå i den kristna gemenskapen.   

Hur det går till

Det lilla barnet som döps vilar på prästens arm och får dopvatten på sin hjässa. Men när man istället döper vuxna så går ritualen till på ett lite annorlunda sätt. Man kan antingen välja ett liknande tillvägagångssätt där man liksom det lilla barnet får heligt vatten på sin hjässa. 

Det finns även dop som går till så att man vandrar ner i en pool och där blir översköljd av heligt vatten. I vissa ritualer kan man få vatten stänkt på sig, och det finns därför ett flertal olika sätt som man kan välja att döpas på.  

En glädjens dag

Dopet är inte bara en kort företeelse utan det föregås av sång och predikan. Efter dopet brukar man även fira genom att äta och dricka något tillsammans med de deltagande i kyrkan, och ibland även prästen. Man får bjuda in precis vilka man vill och många väljer därför att bjuda in sin familj och släkt, samt vänner. 

Det är vanligt att man vill dela med sig av sin tro och det steg som man valt att ta. Eftersom religionen ofta är ett stöd och en gemenskap så kan det mynna ut i en mycket trevlig dag där man får umgås med alla sina nära och kära. Troligen får man även dopgåvor som presenter. 

Fler nyheter